6.12.09

Gangren serang genital

PUNCANYA cukup kecil. Hanya tercucuk mata kail ketika memancing seminggu yang lalu. Namun, kini luka kecil tersebut menyebabkan jari Nizam membiru, sakit dan bernanah.

Biarpun tidak mempunyai sejarah menghidap penyakit diabetes, luka tersebut membuatkan jari Nizam mengalami gangren.

Menurut Pakar Perubatan Am dan Kardiologi, Pusat Perubatan Darul Ehsan, Kol (B) Dr. Abdul Rahman Mohd. Ali, situasi mengalami luka yang berakhir dengan gangren dihadapi oleh ramai orang

“Dalam istilah mudahnya, ia adalah kemerosotan sel dan tisu akibat pengurangan pengaliran darah dan oksigen.

“Lama-kelamaan tisu tersebut akan mati manakala bahagian luka menjadi hitam dan berbau busuk,” ujarnya.

Secara asasnya, terdapat tiga jenis gangren iaitu gangren basah, gangren kering dan gangren gas.

“Gangren berair atau basah terjadi di bahagian tubuh yang mengalami kecederaan dan tisu itu dijangkiti oleh bakteria. Ini mengakibatkan pengaliran darah ke tisu tersebut terencat.

“Lama-kelamaan sel-sel akan mati. Tisu terlibat akan menbengkak, berair, bernanah dan mengeluarkan bau busuk seperti bangkai,” terang Abdul Rahman.

Kurang oksigen

Keadaan tisu kekurangan oksigen ini meransang pembiakan bakteria dan merebak pantas ke bahagian tisu yang lain.

Sebagai contoh, jika ia bermula dengan ibu jari kaki, ia boleh merebak ke paras lutut dengan cepat jika tidak dirawat segera.


LUKA biasa yang kecil mampu menyebabkan gangren.


Lazimnya, tahap jangkitan tidak kelihatan di luaran kerana ia merebak dari dalam tisu. Justeru, gangren basah lebih mudah terjadi pada pesakit yang kurang daya tahan seperti pesakit diabetes atau kencing manis dan pesakit buah pinggang.

Gangren kering pula berpunca daripada kekurangan aliran darah pada tisu atau organ akibat saluran darah tersumbat.

Ia lazimnya berlaku pada hujung jari tangan atau kaki. Gangren jenis ini sering berlaku pada pesakit yang menghidap arteriosklerosis yang kebanyakannya terdiri daripada penghidap diabetes, darah tinggi dan perokok.

Bahagian yang terkena penyakit ini akan mula mengering, mengecut dan bertukar kehitaman.

“Warna hitam tersebut menunjukkan sel sudah mati,” katanya.

Sekiranya tidak diberi rawatan segera, bahagian yang bergangren itu boleh tercabut atau tertanggal dengan sendirinya.

Tidak rasa sakit

“Apa yang menarik mengenai jenis gangren kering ini ialah pesakit tidak merasa sakit, hanya kebas pada kawasan terbabit,” kata Abdul Rahman.

Berlainan dengan dua jenis gangren tadi, bakteria bertoksin iaitu Clostridium perfringens yang sering ditemui di dalam tanah merupakan faktor utama berlakunya gangren gas.

Jangkitan kuman ini kerap melibatkan bahagian bawah lapisan otot, usus serta organ dalaman.

Rawatan untuk penyakit gangren bergantung kepada jenis, tahap jangkitan serta latar belakang kesihatan pesakit.

“Sebagai contoh, bagi penghidap gangren kering yang berpunca daripada saluran darah tersumbat, ubat mencairkan darah akan diberikan,” jelas Abdul Rahman.

Dalam kes ekstrem, amputasi terpaksa dilakukan terutama apabila kematian sel tisu telah merebak sehingga melibatkan otot serta tulang. Ini bagi menyelamatkan bahagian tisu yang sihat.

“Bagi gangren gas, rawatan perlu cepat dan agresif kerana jangkitan itu sangat cepat merebak.

“Justeru rawatan melibatkan pembedahan untuk membuka bahagian yang luka diperlukan bagi membuang sel dan tisu yang sudah mati,” ujarnya.


ABDUL RAHMAN


Selain itu, teknik rawatan oksigen tulen bertekanan tinggi (HBOT) juga boleh digunakan bagi mempercepatkan proses penyembuhan.

“Pesakit akan diletakkan di dalam sebuah bilik khas dengan tekanan bilik itu ditinggikan melebihi suhu atmosfera,” terang Abdul Rahman.

Dengan itu, sel-sel yang ‘kelaparan’ oksigen tersebut mendapat lebih banyak oksigen dan seterusnya hidup kembali,” katanya.

Biarpun gangren ini sering saja dikaitkan dengan anggota tangan dan kaki, ia turut berlaku pada bahagian genital, usus serta organ lain.

“Selagi kawasan tersebut mempunyai sel, potensi untuk berlakunya gangren tetap tinggi. Justeru, kesedaran dalam menguruskan kecederaan termasuk luka kecil tidak harus diambil mudah,” tegasnya.

0 comments: