Program SMS Prepaid Terunggul Dari MYeCASH

5.3.12

Jerat kardiovaskular

GAYA hidup tidak sihat, diet tinggi lemak, merokok dan kurang bersenam berpotensi meletakkan anda dalam risiko bahaya dijangkiti penyakit penyakit kardiovaskular yang kini menjadi punca utama kematian di seluruh dunia seawal usia 25 tahun.
Kajian Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada 2008 mengenai punca kematian individu berusia kurang 70 tahun di Asia mendapati, 70 hingga 80 peratus kematian penyakit kardiovaskular adalah penghidap diabetes tahap dua.
Kajian terbaru juga menunjukkan Asia Tenggara menduduki tangga kedua tertinggi bagi penghidap kencing manis iaitu 161 peratus, dengan jumlah sebanyak 22.3 juta orang pada 2000 serta dianggar melonjak kepada 58.1 juta pada 2030.

Ketua Perkhidmatan, Jabatan Terapi dan Perubatan serta Ketua Bahagian Endokrinologi dan Diabetes, Hospital Prince of Wales, Universiti China Hong Kong, Dr Francis CC Chow, berkata sukar untuk meyakinkan orang ramai mengubah tabiat buruk dan gaya hidup berikutan peningkatan bilangan penghidap serta jumlah kematian akibat penyakit kardiovaskular setiap tahun.

"Semua pihak harus proaktif mengenalpasti faktor risiko penyakit ini. Mengubah gaya hidup adalah satu kunci berikutan peningkatan taraf hidup dan kemajuan Hong Kong turut merangsang ke arah peningkatan bilangan pesakit kardiovaskular.

"Penyakit kardiovaskular kebiasaannya berhubung kait dengan penyakit serangkai lain antaranya kolesterol tinggi, tekanan darah rendah, mahupun diabetes dan kolesterol tinggi," katanya pada Sidang Kemuncak Asian CardioCare Summit di Hong Kong, baru-baru ini.
Bagi menangani masalah itu, Chow mengambil strategi yang lebih agresif dengan mendekati pesakit, menggalakkan rawatan intensif dan mewujudkan kumpulan rakan sebaya pesakit bagi mewujudkan jaringan komuniti membantu antara satu sama lain dalam mengatasi masalah penyakit mereka.

Profesor Emeritus, Jabatan Perubatan, Universiti California, San Francisco, Dr David Waters berkata, pertambahan bilangan obesiti dalam kalangan masyarakat Asia menjadi punca pembangunan penyakit diabetes dan kardiovaskular.

Dr David berkata, senario itu merangsang pertambahan kolesterol tinggi sekali gus mewujudkan plak yang menghalang aliran darah terutama di dalam arteri koronari.

“Walaupun orang ramai dimaklumkan mengenai risiko kolesterol tinggi, ramai terus mengabaikannya. Satu masalah besar bagi pesakit kencing manis apabila mereka gagal menyedari bahawa ketika diagnosa, mereka perlu mengambil dos ubatan berbeza setiap hari dan pakej menghidap sakit jantung menyebabkan pertambahan kuantiti ubat serta kos perubatan yang lebih tinggi.

"Pesakit diabetes perlu sentiasa memantau tekanan darah, kolesterol dan komplikasi berkaitan penyakit kardiovaskular. Ia satu proses yang sangat rumit dan mengambil masa dan wang menyebabkan ramai pesakit tidak berjaya dalam mengekalkan rawatan," katanya.

Dr Waters berkata, antara keistimewaan pengambilan Statin iaitu sejenis ubat bagi mengurangkan risiko serangan jantung, mampu membantu mencegah penyakit kardiovaskular, sekali gus tidak mengehadkan pesakit jantung dengan pengambilan ubat kolesterol.

Dalam beberapa kes, doktor menetapkan rawatan Statin bagi pesakit kencing manis yang masih belum menunjukkan tanda menghidap penyakit kardiovaskular.

Statin iatu sejenis ubat yang dikatakan mampu mengurangkan risiko serangan jantung dicipta pada pertengahan 1990-an dan digunakan bagi menstabilkan kolesterol ke tahap lebih rendah. Jualan Statin di seluruh dunia berjumlah lebih daripada AS $ 20 bilion (RM60.9 bilion) setiap tahun.

Biarpun adanya Statin yang turut digelar ‘aspirin abad ke-21’ dan diterima menyeluruh dalam perubatan kardiovaskular kerana kesan sampingan relatif kurang, bilangan pesakit baru akibat kolesterol tinggi terus berkembang berikutan tingkah laku pemakanan dan pilihan gaya hidup yang kurang baik.

Sementara itu, Perunding Terapi dan Kardiologi, Hospital Pantai, Datuk Dr N Arumugam menasihatkan masyarakat Malaysia supaya berhenti merokok segera bagi mengelakkan risiko serangan jantung.

"Rokok punca utama serangan jantung. Jika anda amalkan gaya hidup sihat seperti bersenam tanpa berhenti merokok, anda sebenarnya menempah maut kerana risikonya masih sama.

"Masyarakat kita sering kali kurang berwaspada apabila tiada sejarah penyakit serangkai dalam keluarga masing-masing. Pembangunan restoran makanan 24 jam ternyata satu faktor ke arah seriusnya penyakit kardiovaskular di negara kita," katanya.

Arumugam berkata, jika tidak mengamalkan gaya hidup yang aktif, anda berkemungkinan menghidap penyakit jantung dalam usia muda. Bagaimanapun, penyakit Kardiovaskular lebih kerap menyerang individu lelaki berusia lebih 40-an dan wanita menapous.


Syukur diberi peluang kali kedua

BERSEDIA melepaskan tabiat merokok sejak 15 tahun lalu, Kamaruzaman Ahmad, 41 menganggap ia pengorbanan terbesar yang dilakukan pesakit jantung sepertinya bagi mencapai tahap kesihatan lebih baik.

Ketika ditemubual kolum Sihat, baru-baru ini, Kamaruzaman tampak lebih aktif, sihat dan gembira dengan perkembangan terbarunya walaupun masih bergelar pesakit.

Bercerita mengenai tanda awal sakit yang dialaminya, bapa kepada tiga anak itu tidak menyangka gejala 'gastrik' pada bahagian abdomen adalah permulaan gejala sakit kardiovaskular.

Kamaruzaman berkata, segala-galanya bermula pada September 2006 lalu apabila beliau mengalami serangan gastrik yang teruk sebelum menjalani pemeriksaan doktor. Malang baginya, apabila disahkan kedua-dua koronari jantung tersumbat dengan potensi 80 peratus dan 90 peratus pada setiap bahagian.

"Selepas diagnosa, saya masih tidak menyangka mengalami penyakit jantung kerana tiada gejala seperti serangan dan sebagainya. Tambahan pula, ketika itu isteri sedang sarat mengandung anak ketiga menyebabkan saya bersikap sambil lewa.

"Doktor berkeras mahu menjalankan rawatan ECG dengan segera walaupun saya menolak pada awalnya. Dalam masa tiga hari, saya diberikan rawatan perubatan segera dan bersyukur kerana tindakan segera itu menyelamatkan nyawa saya sekarang," katanya.

Kamaruzaman berkata, sukar baginya menjalani kehidupan sebelum diberikan rawatan perubatan berikutan sering kali mengalami gejala mudah penat, sukar bernafas dan termengah-mengah apabila melakukan sebarang aktiviti.

Terbaru, beliau masih menjalani rawatan perubatan bagi mengekalkan kesihatan serta kestabilan jantungnya dengan pengambilan pelbagai ubatan kolesterol, darah tinggi dan diabetes selain meninggalkan tabiat merokok!

Isterinya, Latifah Mohamed Sani, 38 dan keluarga menjadi tulang belakang yang sentiasa menyokong kekuatan mental dan emosi beliau sejak disahkan menghidap penyakit jantung.

"Tiada sejarah keluarga menyebabkan saya cuai menjaga kesihatan diri. Bagaimanapun, saya bersyukur diberi peluang kedua untuk memulakan hidup baru dengan kesihatan yang lebih baik.

"Malah, keluarga amat memahami masalah saya dan sentiasa mengingatkan mengenai penyakit ini. Sebarang pantang larang terutama membabitkan makanan berlemak dan tinggi kalori sentiasa mendapat perhatian mereka," katanya.

Pesan Kamaruzaman kepada masyarakat di luar sana supaya menjalani kehidupan aktif, sentiasa bersenam dan ulangi pemeriksaan kesihatan sekurang-kurangnya setahun sekali.

0 comments: